Το θέμα της ασφάλειας τροφίμων έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικό. Από τη μία πλευρά, οι πηγές τροφίμων μειώνονται, ενώ από την άλλη, τα προβλήματα που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες στα υπάρχοντα τρόφιμα γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα. Ο λόγος που η ασφάλεια τροφίμων είναι τόσο σημαντική είναι η πραγματικότητα ότι περισσότερες από διακόσιες ασθένειες προέρχονται από τα τρόφιμα σήμερα. Πολλά διαφορετικά προβλήματα, από διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι παραλύσεις και θανάτους, απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων, όλοι, ειδικά οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, δηλαδή οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζουν μόνιμες βλάβες και θανατηφόρους κινδύνους.
Τα κριτήρια εφαρμογής διαχείρισης ποιότητας που διασφαλίζουν ότι το προϊόν ή η υπηρεσία επεξεργάζεται με πειθαρχημένο τρόπο στις διαδικασίες τους, ώστε να ικανοποιεί τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των πελατών (ποιότητα) κατά τη διάρκεια της περιόδου από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, αναφέρονται συνολικά σε αυτά.